تحقیق و مقاله درباره مغز
مغز یکی از حسّاسترین و پیچیده ترین اعضای بدن انسان است که ۲ درصد از وزن بدن را تشکیل میدهد اما تا بیش از ۳۰ درصد کالری (انرژی) روزانه را مصرف میکند و بیشتر انرژی خود را از کربوهیدراتها (گلوکز خون) جذب میکند و این سوخت را سریع میسوزاند حتّی زمانیکه در خواب هستیم، مغز بیشتر از هر عضوی از بدن اکسیژن مصرف میکند. به نارسایی مغزی ایسکمی مغزی میگویند.
مغز در همهی مهرهداران و بیشتر بی مهرگان مرکز دستگاه عصبی است. تنها شماری از بی مهرگان مانند اسفنج دریایی، عروس دریایی، آبدزدک دریایی بالغ و ستاره دریایی مغز ندارند، حتی اگر بافت عصبی پراکنده داشته باشند. مغز در سر و معمولا نزدیک اندامهای حسی نخستین قرار دارد. مغز مهره داران کامل ترین اندام بدنشان است. برآورد شده که درانسان معمولی قشر مغز دارای ۱۵-۳۳ بیلیون یاختهی عصبی (نورون) است که هر کدام با سیناپس به چندین هزار یاخته عصبی (نورون) دیگر متصل است. این یاختهها بوسیلهی رشتههای پروتوپلاسمی بلندی که آسه (آکسون) نام دارد با دیگر یاختهها ارتباط برقرار میکنند. آکسونها دنبالهای از ضربانهای سیگنالی را که پتانسیل عمل نام دارند تا دورترین نقاط مغز یا یاختههای دریافت کننده ویژهی هدف در بدن حمل میکنند.
از نظر تکاملی زیستی، کار مغز کنترل متمرکز بر روی سایر اندامهای بدن است. مغز با تولید الگوهای فعالیت ماهیچهها یا با هدایت مواد شیمیایی تراوشی که هورمون نام دارند، بدن را کنترل میکند. این کنترل متمرکز سبب پاسخ سریع و هماهنگ به تغییرات محیط میشود. برخی انواع پایهای از پاسخ مانند بازتاب (رفلکس) میتواند توسط طناب نخاعی یا گرهها ایجاد شود، اما کنترل پیچیده و هدفمند بر رفتارها بر پایهی حسهای ورودی پیچیده نیازمند توانایی یکپارچه سازی
ساختار مغز
مغز مهمترین بخش دستگاه عصبی مرکزی است و در انسان از بخشهای مختلفی مانند مخ، تالاموس، هیپوتالاموس، پل مغزی، بطنهای مغز، ساقه مغز، بادامه مغز، عقدههای قاعدهای تشکیل شده است.
سیستم بطنی مغز
بطنهای مغزی (خاکستری تیره)
درون مغز چهار بطن وجود دارد که به نامهای بطن چپ، بطن راست (هردو جانبی) و بطنهای سوم و چهارم شناخته میشوند.
دو بطن راست و چپ از راه سوراخ بین بطنی(Monro foramen) به داخل بطن سوم مرتبط بوده و بطنهای سوم و چهارم هم توسط مجرای سیلویوس(Aqueduct of Sylvius) به هم راه دارند.
خون رسانی مغزی
شاخه قوس آئورت با انشعابات خود به شریان کاروتید مشترک چپ تقسیم شده و انشعاب دیگری از آن به نام شریان کاروتید مشترک داخلی (شریان تغذیه کننده مغز) ایجاد میشود که تبدیل به سه شاخه اصلی: شریان افتالمیک _ شریان مغزی میانی _ شریان مغزی قدامی میشود. شریان مغزی میانی مهم ترین شریان تغذیه کننده نیمکرههای مخ میباشد و در سطح خارجی نیمکرههای مخ پخش میگردد. شاخههایی از این شریان به قسمتهای عمقی مخ و از آن جمله کپسول داخلی رفته و شریان هموراژی مغزی را تشکیل میدهد که انسداد یا پارگی آن باعث سکته مغزی (بر اثر خونریزی مغزی) میشود. شریان مغزی قدامی نیز قسمتهای قدامی مغز را تغذیه میکند.
آسیبشناسی مغز
مغز نسبت به آسیبها بسیار حساس است ونورونها نمیتوانند بیش از پنج دقیقه در برابر ایسکمی مقاومت کنند. نورونها در انسان بالغ قادر به تکثیر سلولی نیستند.جراحی مغز و اعصاب یک عمل فوق تخصصی جراحی است که با اعمال جراحی روی دستگاه عصبی بدن پارهای از آسیبهای مغز و اعصاب را میتواند بهبود بخشیده و یا از ادامه روند آسیب جلوگیری نماید.
• بیماریهای التهابی در مغز: شامل مننژیت، آنسفالیت
• بیماریهای وابسته به خونرسانی مغز: شامل سکته مغزی، حمله ایسکمیک گذرا، خونریزی
• هیپرتنسیون اندوکرانیک یا افزایش فشار داخل مغز
• هیدروسفالی: در دو نوع ارتباطی و غیر مرتبط
• انواع تومور مغزی
• صرع و دمانس
• پارکینسون و بیماری هانتینگتون
از بین رفتن بافت میلین، بیماریهای مادرزادی و ضربه از دیگر آسیبهای مختلف مغز هستند.
پژوهشگران دانشگاه پزشکی شیکاگو با بررسی عادت غذایی ۶۰۰۰ نفر دریافتند که آن دسته از افرادی که دچار مشکلات فراموشی و نظایر آن نیستند، در عادت غذایی خود غذاهای سرشار از ویتامین ای گنجاندهاند. ویتامین ای، رادیکالهای آزاد را که محتملا” میتوانند به سلولهای مغز آسیب بزنند، مهار میکند.
1- مننژ چیست؟
پرده نازک وشفافی است که روی مغز ، مخچه و نخاع را پوشانده وازآنها محافظت می کند
2- مننژ مایع نخاعی چیست و در کجا قرار دارد؟
حجم کلی آ« در افراد بالغ بین 150-90 سی سی است در 24 ساعت 500 سی سی مایع توسط شبکه مویرگی در داخل بطنها ساخته می شود بین پلاسمای خون و مایع مغزی نخاعی مواددرتبادل هستند و چون مواد پلاسما نمی توانند وارد این مایع شوند یک فرضی بین این ها وجود دارد.موادی که اندازه مولکولی کوچک و قابلیت انحلال در چربی فراوان دارند راحت تر عبور می نمایند.مهمترین کار مایع مغزی نخاعی محافظت از مغز در مقابل ضربات سر است همینطور بعلت شناور بودن مغز داخل آن باعث سبکی آن می شود و علی رغم تغییرات سرم خون ترکیبات مایع نخاع همواره در حد ثابت و مناسب برای زندگی سلولهای سیستم عصبی مرکزی می ماند.
3- مخ چیست و در کجای بدن قرار دارد؟
مخ همان نیمکره های مغز است و داخل جمجمه بوده و دو قسمت چپ و راست دارد هر نیمکره در قسمت سطحی جاوی نرونهای عصبی است و قسمت خاکستری مغز نامیده می شود قسمت داخلی نیمکره ها از رشته های عصبی حاوی پوشش میلین که سفید رنگ می باشد تشکیل شده است.
4- مشخصات مخچه چیست؟کار آن را نیز بگوئید؟
در حفر خلفی جمجمه قرار داشته یک قسمت کرمی شکل در وسط دارد که آنرا به دو نیمکره تقسیم کرده است.مهمترین کار مخچه حفظ تعادل بدن و کمک به انجام حرکات هماهنگ است به طوریکه در اختلالات مخچه راه رفتن ،نوشتن ،حرف زدن و حفظ تعادل مشکل می شود .
5- بصل النخاع چیست؟
در زیر مخچه قرار دارد محل عبور رشته های اعصاب حرکتی و حسی بوده و حاوی مراکز کنترل حرکات تنفسی و ضربان قلب می باشد.
6- بطنهای مغزی چیست؟
چهار حفره در مغز وجود دارد بطن های 1و2 در داخل نیمکره های مغز است بین آنها بطن سوم قرار دارد که کوچک و جریان مایع نخاعی از بطن های 1و2 به آ«جا میرود و از آنجا وارد بطن چارم در مقبل بصل النخاع شده سپس وارد فضای زیر عنکبوتیه می شود.
7- هنگام خواب مغز چگونه جریان قلب،هضم غذا و تنفس را کنترل می کند؟
این عمل توسط اعصاب اتوماتیک ،سمپاتیک و پارا سمپاتیک انجام می گیرد کنترل این اعصاب دست ما نیست و غیر ارادی توسط بصل النخاع و به کمک مغز انجام می گیرد.