افزایش قد نهايی شما به وراثت و محيط وابسته است، بنابراين تصور اینکه قد نهايی فقط به زمينه ارثی مربوط میشود، غلط است. عوامل محيطی مانند ورزش، تغذيه، وضعيت خواب، بيماری و استرس بر رشد قد شما تأثیر میگذارند.
شما بر روی ژنهای خودکنترلی ندارید، ولی كنترل عوامل محیطی در اختیار شماست. پس میتوانید برای اصلاح قد خود راههای زیر را امتحان كنید.
1ـ ورزش كنید:
ورزشهای كششی مثل یوگا، ژیمناستیك، شنا یا حتی تلاش برای صاف ایستادن به افزایش قد كمك میكنند. مایع بین مفصلی یك مایع باقابلیت ارتجاعی است كه با ورزش مناسب میتوانید آن را كش بیاورید. تمرینهای ورزشی زیر، نمونهای از ورزشهای مناسب برای كمك به رشد قد است ولی توجه داشته باشید كه ورزش، حداقل 2 ساعت با خوردن غذا فاضله داشته باشد.
كشش پا:
● به پشت بخوابید و تصور كنید كه یك جعبه را با كف پای راست فشار میدهید. تا 5 بشمارید، همین كار را با پای چپ انجام دهید.
● بر روی شكم بخوابید و همین ورزش را تكرار كنید.
كشش لگن:
● به پشت بخوابید و زانوهایتان را تا سینه بالا بیاورید. آنها را با دست گرفته، بكشید.
● در همان زمان از طریق دهان بازدم كنید و ماهیچههای شكم را به داخل بكشید. درحالیکه پاها را صاف میكنید نفس بكشید و هوا را از طریق بینی به داخل ریه وارد نمایید.
2ـ تغذیه مناسب و كافی داشته باشید:
مقدار و نوع غذاهایی كه میخورید بر روی قد، رشد و سلامت شما تأثیر دارد. برای دریافت كافی پروتئین و سایر مواد مغذی مهم، روزانه باید گروههای غذایی مختلف و منابع غذایی گوناگون در برنامه غذایی شما وجود داشته باشد.
ضمن اینکه از برنامه غذایی مناسب استفاده میكنید، به توصیههای زیر برای افزایش قد توجه كنید:
● غذاهای نشاستهای مثل سیب زمین تنوری، نان و مربا، اسپاگتی یا غلات آماده مصرف انتخابهای مناسبی هستند ولی غذاهایی كه مقدار قند یا شكر زیادی دارند مناسب نیستند.
● سعی كنید در هر وعدهغذا، زیاد نخورید. پیشنهاد میشود تعداد وعدههای غذا را در روز به حدود 5 وعده برسانید و حجم هر وعده را كم نمایید.
● پروتئینهای زود جذب و باکیفیت بالا مثل شیر، ماست، پنیر و مرغ یا ماهی مصرف كنید.
● استخوانهای شما برای رشد نیاز به كلسیم، فسفر، منیزیم، ید، ویتامین A دارند. عضلات نیز برای رشد به پروتئین و کربوهیدرات نیازمندند. بنابراین برای بلند شدن قد و رشد استخوانها و عضلات، رژیم معمول شما باید غنی از مواد زیر باشد:
● كلسیم در شیر و لبنیات، بادام و فندق، كنجد، كلم، اسفناج و بامیه وجود دارد.
● فسفر در گوشت قرمز، مكیان، ماهی، زرده تخممرغ، لوبیاهای خشك، آجیل، غلات، غلات كامل، نخود سبز، ذرت، شكلات و دانهها فراوان است.
● منیزیم در سبزیهای با برگ سبز تیره مثل اسفناج همچنین مغزها، دانهها و برخی غلات كامل دیده میشود.
● غذاهای دریایی تأمینکننده خوب ید هستند و در كشور ما لازم است در مواردی كه نیاز به مصرف نمك است، از نمک یددار استفاده شود.
● جگر بهخصوص كبد ماهی، كره، هویج، سبزیهای برگ سبز تیره و زردرنگ منابع خوب ویتامین A هستند.
● پروتئینها در گروه گوشت و لبنیات فراوانتر هستند.
● كربوهیدرات در غذاهای نشاستهای مثل برنج، نان، سیبزمینی، ذرت و سایر غلات و حبوبات و نیز در برخی میوهها وجود دارد ولی برای اجتناب از دریافت زیاد انرژی باید از مصرف بیشازحد كربوهیدرات خودداری نمود.
● توصیه میشود شبها بعد از غذا خوردن حداقل 2 ساعت استراحت كنید، سپس برای خوابیدن آماده شوید.
منبع: سلامت