افزایش قد نهایی شما به وراثت و محیط وابسته است، بنابراین تصور اینکه قد نهایی فقط به زمینه ارثی مربوط میشود، غلط است. عوامل محیطی مانند ورزش، تغذیه، وضعیت خواب، بیماری و استرس بر رشد قد شما تأثیر میگذارند.
شما بر روی ژنهای خودکنترلی ندارید، ولی کنترل عوامل محیطی در اختیار شماست. پس میتوانید برای اصلاح قد خود راههای زیر را امتحان کنید.
۱ـ ورزش کنید:
ورزشهای کششی مثل یوگا، ژیمناستیک، شنا یا حتی تلاش برای صاف ایستادن به افزایش قد کمک میکنند. مایع بین مفصلی یک مایع باقابلیت ارتجاعی است که با ورزش مناسب میتوانید آن را کش بیاورید. تمرینهای ورزشی زیر، نمونهای از ورزشهای مناسب برای کمک به رشد قد است ولی توجه داشته باشید که ورزش، حداقل ۲ ساعت با خوردن غذا فاضله داشته باشد.
کشش پا:
● به پشت بخوابید و تصور کنید که یک جعبه را با کف پای راست فشار میدهید. تا ۵ بشمارید، همین کار را با پای چپ انجام دهید.
● بر روی شکم بخوابید و همین ورزش را تکرار کنید.
کشش لگن:
● به پشت بخوابید و زانوهایتان را تا سینه بالا بیاورید. آنها را با دست گرفته، بکشید.
● در همان زمان از طریق دهان بازدم کنید و ماهیچههای شکم را به داخل بکشید. درحالیکه پاها را صاف میکنید نفس بکشید و هوا را از طریق بینی به داخل ریه وارد نمایید.
۲ـ تغذیه مناسب و کافی داشته باشید:
مقدار و نوع غذاهایی که میخورید بر روی قد، رشد و سلامت شما تأثیر دارد. برای دریافت کافی پروتئین و سایر مواد مغذی مهم، روزانه باید گروههای غذایی مختلف و منابع غذایی گوناگون در برنامه غذایی شما وجود داشته باشد.
ضمن اینکه از برنامه غذایی مناسب استفاده میکنید، به توصیههای زیر برای افزایش قد توجه کنید:
● غذاهای نشاستهای مثل سیب زمین تنوری، نان و مربا، اسپاگتی یا غلات آماده مصرف انتخابهای مناسبی هستند ولی غذاهایی که مقدار قند یا شکر زیادی دارند مناسب نیستند.
● سعی کنید در هر وعدهغذا، زیاد نخورید. پیشنهاد میشود تعداد وعدههای غذا را در روز به حدود ۵ وعده برسانید و حجم هر وعده را کم نمایید.
● پروتئینهای زود جذب و باکیفیت بالا مثل شیر، ماست، پنیر و مرغ یا ماهی مصرف کنید.
● استخوانهای شما برای رشد نیاز به کلسیم، فسفر، منیزیم، ید، ویتامین A دارند. عضلات نیز برای رشد به پروتئین و کربوهیدرات نیازمندند. بنابراین برای بلند شدن قد و رشد استخوانها و عضلات، رژیم معمول شما باید غنی از مواد زیر باشد:
● کلسیم در شیر و لبنیات، بادام و فندق، کنجد، کلم، اسفناج و بامیه وجود دارد.
● فسفر در گوشت قرمز، مکیان، ماهی، زرده تخممرغ، لوبیاهای خشک، آجیل، غلات، غلات کامل، نخود سبز، ذرت، شکلات و دانهها فراوان است.
● منیزیم در سبزیهای با برگ سبز تیره مثل اسفناج همچنین مغزها، دانهها و برخی غلات کامل دیده میشود.
● غذاهای دریایی تأمینکننده خوب ید هستند و در کشور ما لازم است در مواردی که نیاز به مصرف نمک است، از نمک یددار استفاده شود.
● جگر بهخصوص کبد ماهی، کره، هویج، سبزیهای برگ سبز تیره و زردرنگ منابع خوب ویتامین A هستند.
● پروتئینها در گروه گوشت و لبنیات فراوانتر هستند.
● کربوهیدرات در غذاهای نشاستهای مثل برنج، نان، سیبزمینی، ذرت و سایر غلات و حبوبات و نیز در برخی میوهها وجود دارد ولی برای اجتناب از دریافت زیاد انرژی باید از مصرف بیشازحد کربوهیدرات خودداری نمود.
● توصیه میشود شبها بعد از غذا خوردن حداقل ۲ ساعت استراحت کنید، سپس برای خوابیدن آماده شوید.
منبع: سلامت