مقاله و تحقیق با موضوع زباله چیست؟
زُباله یعنی پسمانده و باقیمانده از تولید یا تغییر شکل چیزهای دیگر و نیز آنچه که قبلاً استفاده شده و دیگر به آن احتیاجی نیست.
به محل دفن زبالههای جامد اصطلاحاً خاکچال گفته میشود.
انواع زباله
زباله به مجموعه مواد ناشی از فعالیتهای انسان و حیوان که معمولاً جامد بوده و به صورت ناخواسته و یا غیر قابل استفاده دور ریخته میشوند اطلاق میگردد. این تعریف به صورت کلی در برگیرنده همه منابع، انواع طبقه بندیها، ترکیب و خصوصیات مواد زاید بوده و به چهار دسته کلی زبالههای شهری، زبالههای صنعتی و زبالههای خطرناک و زبالههای بیمارستانی تقسیم میگردند
زبالههای شهری
در نشریات و کتب از تعاریف و طبقه بندیهای مختلفی برای توضیح اجزاء مواد زاید جامد شهری استفاده شدهاست. تعاریف ارائه شده در زیر میتواند به عنوان یک راهنما برای اجزاء مواد زاید شهری مورد استفاده قرار گیرد.
شناسایی زایدات غذایی به قسمت فسادپذیر زباله که معمولاً از زایدات گیاهی، تهیه و طبخ و یا انبار کردن مواد غذایی به دست میآید، اطلاق میشود. کمّیت پس ماندههای غذایی در طول سال متغیر بوده و در ماههای تابستان، که مصرف میوه و سبزی بیشتر است، به حداکثر میرسد. پس ماندههای غذایی مهمترین قسمت زبالهاست، چرا که از یک سو به دلیل تخمیر و فساد سریع، بوهای نامطبوع تولید کرده و محل مناسبی برای رشد و تکثیر مگس و سایر حشرات و جوندگان است و از سوی دیگر به دلیل قابلیت تهیه کود از آن (کمپوست) حائز اهمیت است. قابل ذکر است که میزان پس ماندههای فسادپذیر در زبالههای شهری ایران بین ۳۵ تا ۷۶ درصد گزارش شدهاست.
• آشغال به قسمت فساد ناپذیر زباله به جز خاکستر گفته میشود. آشغال در زباله معمولاً شامل کاغذ، پلاستیک، قطعات فلزی، شیشه، چوب و موادی از این قبیل میشود. آشغال را میتوان به دو بخش قابل اشتعال و غیرقابل اشتعال تقسیم کرد.
• خاکستر باقیمانده حاصل از سوزاندن زغال، چوب و دیگر مواد سوختنی که برای مقاصد صنعتی، پختوپز و یا گرم کردن منازل بکار میرود گفته میشود.
• زایدات ناشی از تخریب و ساختمان سازی به زایدات حاصل از تخریب ساختمان، تعمیر اماکن مسکونی، تجاری، صنعتی، و یا سایر فعالیتهای ساختمان سازی اطلاق میشود و همچنین موادی که از وسایل نقلیه به جای ماندهاست میشود.
• زایدات ویژه این قسمت از زبالهها شامل مواد حاصل از جاروب کردن خیابانها و معابر، برگ درختان، اجساد حیوانات مرده
زبالههای صنعتی
زبالههای صنعتی، مواد زاید ناشی از فعالیتهای صنعتی هستند ومعمولاً شامل فلزات، مواد پلاستیکی، مواد شیمیایی و بالاخره زبالههای ویژه و زبالههای خطرناک هستند. که عمل جمع آوری، حمل و نقل و دفع آنها ضوابط خاص و مقررات ویژهای را به خود اختصاص دادهاست.
زبالههای خطرناک
مواد زاید خطرناک، مواد زاید جامد یا مایعی هستند که به علت کمّیت، غلظت و یا کیفیت فیزیکی، شیمیایی و یا بیولوژیکی میتوانند باعث افزایش میزان مرگ و میر و یا بیماریهای بسیار جدی شوند. براساس تعریف آژانس حفاظت محیط زیست Environmental Protection Agency: EPA)) زبالههای خطرناک به مواد زاید جامدی اطلاق میشود که بالقوه خطرناک بوده و یا اینکه پس از طی مدت زمانی موجبات خطر را برای محیط زیست، فراهم میکنند. زبالههای خطرناک معمولاً یکی از مشخصات قابلیت انفجار، احتراق، خوردگی، واکنش پذیری و سمی را دارا بوده و اغلب تحت عنوان مواد زاید پرتوزا، پسماندههای شیمیایی، زایدات قابل اشتعال، زایدات بیولوژیکی و مواد منفجره دسته بندی میشوند: از منابع عمده زایدات بیولوژیکی، بیمارستانها، آزمایشگاهها و مراکز تحقیقات پزشکی هستند. زبالههای بیمارستانی به دلیل آنکه حاوی زایدات پاتولوژیکی، مواد زاید پرتوزا، زایدات دارویی، مواد زاید عفونی، مواد زاید شیمیایی و بعضاً ظروف مستعمل تحت فشار هستند، از منابع عمده، زبالههای خطرناک در شهرها بهشمار میآیند. فناوری گردآوری، دفع و یا احیای این مواد در سنجش با زبالههای شهری و خانگی تفاوت بسیار دارد و باید جداگانه مورد توجه قرار گیرد.
زبالههای بیمارستانی
زبالههای بیمارستانی شامل موادی هستند که با توجه به نوع کار و وظیفه در هر بخش بیمارستانی، متفاوت میباشند. مثلاً زباله بخش عفونی یا اتاق عمل، با مواد زاید آزمایشگاه یا بخش رادیولوژی، تفاوت محسوسی دارد و طبق یک بررسی، زباله بخشهای مختلف بیمارستانها به هفت گروه تقسیم میشوند.
نمونه زباله های بیمارستانی
• زبالههای معمولی بیمارستان عموماً شامل زبالههای مربوط به بسته بندی مواد و دیگر زبالههای پرسنل شاغل در بیمارستان و خوابگاههای آنهاست.
• زبالههای پاتولوژیکی شامل بافتها، ارگانها، قسمتهای مختلف بدن، پنبههای آغشته به خون و چرک و مواد دفعی بدن همچون نمونههای مدفوع و ادرار و غیره جزو این گروه از مواد زاید، محسوب میشوند.
• مواد زاید پرتوزا شامل جامدات، مایعات و گازها بوده و در برخی از بخشها و آزمایشگاههای بیمارستانها وجود دارند که جمع آوری و دفع آنها دارای خصوصیات ویژهای است.
• مواد زاید شیمیایی شامل جامدات، مایعات و گازهای زاید میباشد که به وفور در بیمارستانها وجود دارد، در بخشهای تشخیص و آزمایشگاهها ماحصل نظافت و ضدعفونی بیمارستان، وسایل و ابزار تنظیف و ضدعفونی به انضمام داروها و وسایل دور ریختنی اتاق عمل بخش دیگری از این فضولات را تشکیل میدهند. مواد زاید شیمیایی ممکن است خطرناک باشند.
فضولات شیمیایی خطرناک در سه بخش زیر تقسیم بندی می شوند:
فضولات سمی : این فضولات با PH کمتر از 2 (به شکل اسیدی) و بالاتر از 12 (به حالت قلیایی) در زبالههای بیمارستانی وجود دارند. بخشی از داروهای اضافی و یا فاسد شده، جزو اینگونه فضولات به حساب می ایند.
مواد قابل احتراق : شامل ترکیبات جامد، مایع و گازی شکل.
مواد واکنش دهنده و موثر : در سایر فضولات که تا حدودی در زبالههای بیمارستانی قابل تشخیص هستند.
از فضولات شیمیایی بی خطر می توان قندها، اسیدهای آمینه و برخی از نمکهای آلی و معدنی را نام برد. اسیدهای آمینه و نمکهای شیمیایی نظیر نمکهای سدیم، منیزیم، کلسیم، اسید لاکتیک، انواع اکسیدها، کربنات ها، سولفاتها و فسفاتها قسمتی از مواد زاید شیمیایی هستند.
گردآوری و ترابری زبالههای شهری
جمعآوری و حمل و نقل زباله یکی از مهمترین عملیات مدیریت مواد زاید جامد است. طبق محاسبات انجام شده حدود ۸۰ درصد کل مخارج مدیریت مواد زاید جامد مربوط به جمعآوری زبالهاست. که درصد بالایی از این مقدار مربوط به حقوق کارگران و نیروی انسانی است. به عبارت دیگر اکثریت مخارج سیستم مدیریت مواد زاید جامد فقط صرف حقوق و دستمزد میشود. به همین جهت اصلاح، بهینهسازی و مکانیزه کردن سیستم جمع آوری و حمل زباله، ضمن تسریع در عملیات، هزینه و نیروی انسانی کمتری را نیاز خواهد داشت. ذیلاً چند مورد از سیستمهای مختلف جمعآوری و حمل و نقل زباله که هم اکنون در کشور ما رایج بوده و به عبارتی مناسب تشخیص داده شدهاست، به اختصار، بیان میشود:
• جمعآوری زباله از کیسههای پلاستیکی و یا بشکههای مستعمل که به عنوان ظروف نگهداری زباله مورد استفاده قرار گرفته و مبادرت به تخلیهٔ آنها در کامیونهای زبالهکش میگردد. این روش که در حال حاضر در اغلب شهرهای کشور انجام میگیرد. در صورتی که در خطوط جمعآوری مناسب قرار گیرد یکی از روشهای متناسب و مفید به حساب میآید.
• حمل زباله از منازل بهوسیله گاریهای دستی و انتقال مستقیم آنها به کامیونهای سرپوشیده. در این روش زبالههای خانگی طبق برنامههای پیش بینی شده توسط کارگران تنظیف شهری از منازل جمعآوری و بهوسیلهٔ چرخهای زباله با حجم کافی به ایستگاههای مشخص شده در سیستم منتقل گردیده و مستقیماً در کامیونهای زباله کش، بارگیری میشوند.
• جمعآوری زباله از منازل و مراکز تولید و انتقال آن به جایگاههای موقت شهری. استفاده از این روش اغلب در شهرهای قدیمی به علت وجود کوچههای تنگ و باریک، عدم دسترسی به ماشینآلات ویژهٔ حمل و نقل و یا کمبود پرسنل تنظیف، معمول است. در این روش زبالههای خانگی بهوسیله مامورین شهرداری با استفاده از چرخهای زباله که عموماً غیربهداشتی است به جایگاههای موقت حمل گردیده و بر روی هم تلنبار میشوند تا بهوسیلهٔ کامیونهای زبالهکش و یا هر وسیلهٔ دیگر به ترمینالهای زباله و یا محل دفن حمل شوند.
• کاربرد وانتها در حمل و نقل زباله: استفاده از وانتهای حمل زباله که طی چند سال اخیر در بسیاری از شهرهای کشور معمول گردیده روشی است که زباله مستقیماً از کوچه و خیابانهای باریک برداشته شده و به ایستگاههای انتقال، حمل میگردد. توصیه صریح در استفاده از وانتها منحصر به نواحی و محلههایی از شهر است که امکان تردد برای کامیونهای بزرگتر نباشد.
• سیستمهای جمعآوری زباله با کانتینرهای ثابت : (S.C.S (Stationary Container System : در این روش کانتینرهای مستقر در اماکن تولید زباله بهوسیلهٔ مردم و یا مامورین شهرداری بارگیری میشوند. سپس کامیونهای ویژهٔ حمل زباله، طبق برنامه از پیش تعیین شده به محل استقرار کانتینر حرکت نموده و پس از تخلیهٔ زباله در مخزن خود، کانتینر را در محل اصلی مستقر مینمایند. زبالههای تخلیهشده از کانتینرها به ایستگاه انتقال، ترمینالهای زباله و یا محلهای دفع منتقل میشوند.
روشهای دفع زباله
در ایران زبالهها یا در خاک دفن شده یا سوزانده میشوند و حتی گاه در طبیعت رها میشوند. همه این راهها برای محیط زیست بسیار خطرناک هستند و باعث فرسایش خاک، آلودگی هوا، زشت شدن مناظر طبیعی و همین طور نامناسب کردن محیط برای حیات وحش میشوند.
دفن زباله
دفن در خاکچال آخرین عنصر موظف در سیستم مدیریت مواد زاید جامد و سرنوشت نهایی تمام مواد زایدی است که ارزشی ندارند و باید دور ریخته شوند. به عبارت دیگر دفن یک گزینه حتمی و اجباری است. دفن بهداشتی روشی مهندسی جهت دفن مواد زاید جامد در زمین، جهت ممانعت از آسیب زدن به محیط زیست میباشد. در این روش زایدات در لایههایی با ضخامت مناسب پخش شده و فشرده میشوند و در انتهای هر روز با خاک پوشانده میشوند. بر اساس تجارب بدست آمده گذشته، در کشورهای پیشرفته و سایر جوامع، دفن بهداشتی در زمین اغلب به عنوان اقتصادیترین راه حل دراز مدت برای مشکل مواد زاید جامد انتخاب شدهاست [۱].
اگرچه خاک مهمترین و گستردهترین صافی فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیکی آ بها، بازیافت کننده ضایعات و نیز دریافت کننده بسیاری از مواد میباشد لیکن ظرفیت آن محدود بوده ممکن است بسیاری از مواد سمی و آلایندهها که به خاک افزوده میگردند از نظر تمرکز افزایش یافته و در نهایت به صورت تهدیدی جدی برای محیط زیست درآیند [۲]. عمدهترین مشکل محل دفن مواد زاید جامد شهری، شیرابه و گاز تولید شده در اثر تجزیه زبالههای دارای ترکیبات آلی میباشد. در این بین مهمترین عامل آلودگی آب در محل دفن مواد زاید جامد، شیرابهاست که با ورود به آ بهای سطحی و یا زیرزمینی مخاطرات بهداشتی و زیست محیطی برای انسان و جانوران ایجاد میکند.
بازیافت
بازیافت کاغذ از زباله
روش معمول تهیه کاغذ قطع درختان و استفاده از تنه و چوب آنهاست. اینکار انهدام جنگلها و افزایش آلودگی هوا شده هزینه و انرژی زیادی را مصرف میکند. بنا بر آمار ارائه شده، میزان مصرف کاغذ در انگلستان بحدی است که به ازای هر فرد سالانه دو درخت تنومند قطع شده و به شکل کاغذ دور ریخته میشود.
لازم به ذکر است بازیافت کاغذ موجب ۷۵ درصد کاهش آلودگی هوا، ۵۰ درصد صرفه جویی در انرژی و ۹۰ درصد صرفه جویی در مصرف آب میشود.
آمار زبالهها در ایران نشان میدهدتولید زبالههای کاغذی ۴/۱تولید زبالههای کاغذی در کشورهای پیشرفته میباشد که این نشان دهندهٔ این است که ایران بسیار در این زمینه پیشرفت کردهاست.
سوزاندن زباله
در ایران با توجه به کیفیت زبالههای شهری که بهرهوری بازیافت و کودسازی در آنها زیاداست و نیز با عنایت به وجود زمینهای بایر و فراوانی که در اطراف شهرها تناسب خاصی برای دفن بهداشتی زباله دارند، سرمایهگذاری در جهت احداث کارخانههای زباله سوز، توصیه نمیشود. اما از آنجا که آلودگی بیولوژیکی و عفونی زبالههای بیمارستانی معمولاً بیش از انواع دیگر زبالهاست، کارشناسان، بهترین روش برای دفع زبالههای مراکز درمانی را سوزاندن در کورههای زباله سوز، توصیه کردهاند. ضمنأ محاسن و معایب سوزاندن زباله با دستگاههای زباله سوز به شرح زیر خلاصه میشود:
محاسن:
• این روش موثرترین روش دفع زبالهاست که در مقایسه با سایر روشهای دفع به زمین کمتری نیاز دارد. خاکستر باقیمانده به علت عاری بودن از مواد آلی و باکتریها از نظر بهداشتی مخاطره آمیز نبوده و قابل دفن است.
• آب و هوا و تغییرات جوی تقریباً تأثیر مهمی در این روش ندارد.
• سوزاندن زباله در دستگاههای زبالهسوز منافع جنبی نظیر استفاده از حرارت ایجاد شده برای گرم کردن بویلرها و در نتیجه تولید انرژی بهره دارد.
معایب:
• این روش در مقایسه با سایر روشها به سرمایهگذاری و هزینهٔ اولیه بیشتری نیاز دارد.
• این روش ایجاد بو، دود و آلودگی هوا مینماید که عموماً مورد اعتراض مردم است.
• به پرسنل کارآزموده و افراد مجرب برای بهره برداری و نگهداری از دستگاههای زباله سوز نیاز است.
• هزینهٔ نگهداری و تعمیرات در این روش بیش از سایر روشهای دفع زبالهاست.
• این روش برای دفع مواد زاید خطرناک نظیر مواد رادیواکتیو و مواد قابل انفجار روش مناسبی نیست (۵).
منابع
1. عبدلی م. ع. و مجلسی م. (۱۳۷۰)، «مدیریت مواد زاید جامد، اصول مهندسی و مباحث مدیریتی»، شهرداری تهران، سازمان بازیافت و تبدیل مواد، ۸۲۷ صفحه.
2. غضبان ف. (۱۳۸۱)، «زمینشناسی زیست محیطی»، دانشگاه تهران، موسسه انتشارات و چاپ، ۴۱۶ صفحه.
• کتاب ۵۰ راه ساده برای نجات کره زمین، ترجمه استاد رضا جمالیان،
• مدیریت زبالههای شهری